2014. okt 24.

Az éhezők viadala- Suzanne Collins

írta: bookgirl
Az éhezők viadala- Suzanne Collins

Az éhezők viadala trilógia 1. kötete

Fülszövege:covers_169764.jpg

" Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé.
A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel. 

Suzanne Collins regénye megjelenése óta hatalmas siker szerte a világon. Az izgalmakban és érzelmekben bővelkedő regényből hamarosan mozifilm is készül."

 

 

 Itt szeretném megköszönni, lelkes, éhezők viadala rajongó barátnőmnek, aki annyira istenítette a könyvet, hogy kénytelen voltam elolvasni. Még egyszer köszönöm neked, nem bántam meg. Szóval így kerültem kapcsolatba a könyvel. :)

Hát magát a címet meghallva nincs olyan ember aki ne tudná, hogy mi az Az Éhezők Viadala. (Mármint eddig még nem találkoztam olyan emberrel aki nem tudott volna róla valamit mondani...)

Be kell vallanom a könyvet csak film megnézése után forgattam a kezembe, de az igazat megvallva szerintem ez az egyik legjobban a könyvet követő film. Tényleg! Alig van pár apróság amiben eltér a műtől. (Pl. a szereplők egy kicsit másképp néznek ki, de Jennifer Lawrence nagyon jól alakítja  a mi Katniss-ünket. :)

Fülszövegben leírtcovers_43648.jpgak elolvasása után rájövünk, hogy ez egy disztópiás( jövőben játszódó) történet, aminek megvan a maga érdekes és hátborzongató oldala. Mert hát egyrészt elénk vetít az írónő egy olyan képet a jövőről, ami hátborzongató a mai világ embereinek, de egyben érdekes is , hiszen miután minden elpusztul és csak alig élik túl az emberek a Nagy Háborút, még ezután is nem béke hanem kőkemény diktatúra áll be. Szóval visszatérve a könyvhöz röviden összefoglalva belecsöppenünk egy ilyesmi diktatórikus rendszerbe, ahol évenként megrendezésre kerül az úgynevezett Éhezők Viadala. A 12 körzetből álló Panem fiataljai közül, körzetenként kisorsolnak 1 fiút és 1 lányt, akiknek részt kell venniük ezen az életre-halálra szóló "játékon", de jobban illik rá az a szó , hogy vérengzésen. Ezzel példát statuálva a körzetek számára , hogy a Kapitólium áll mindenek felett. Katniss családjával a 12. körzetben él, nyomorúságos körülények között.Az ő szemszögéből olvashatjuk a történetet is. A cselekmény , mondhatni onnan indul igazán amikor Katnis húgát Prim-et kisorsolják... Katniss ezt persze nem hagyja és önként jelentkezik helyette....

Röviden ennyit a történetről. Nem szeretnék spoileres lenni... Térjünk át a szereplőkre. Hát igen, kapunk egy rakás szereplőt, akik közül csak a lényegesebbeket említeném most meg:

 

Természetesen a főszereplő: Katniss. Nagyon szimpatikus karakter, bátor és önfeláldozó. (Érezhető , hogy neki még sok mindent tartogat az írónő a trilógia során) Sorsát elég jól viselő lány, már a könyv elején kitűnik társai közül nemcsak észjárása, de cselekedetei alapján is. Próbálja erősnek mutatni magát, de van olyan amit már ő sem képes elviselni. Érdekesek voltak a múltbéli emlékei, ahogyan azokat a helyzethez képest próbálta hasznosítani.

Peeta: Vele kapcsolatban vegyes érzelmeim voltak még az elején, hiszen csak Katniss ellenfelének számított, de a végére nagyon is megkedveltem. Egy nagyszívű, bátor és kedves fiú, aki azonkívül, hogy Katniss életét megmenti számtalanszor, ő az aki kimondja azokat azt amit mások nem (vagy csak nem mernek). [a képen Josh Hutcherson]

A többieket fontosabb mellékszereplőknek mondanám. 

 

 

  • Gale: akit leginkább Katniss bátyjának, mondanék, de hát Katniss vacillál közte és Peeta között úgyhogy nem is tudom hova soroljam.
    [a képen Liam Hemsworth]

Hirtelen azon kapom magam, hogy összehasonlítom Peetát és Gale-t: Gale lehetséges élelemforrásként tekintene a titokzatos mezőre, nemcsak a veszélyt látná. (…) Nem arról van szó, hogy Peeta puhány lenne, hiszen már többször bebizonyította, hogy van vér a pucájában. De vannak dolgok, amiket nem kérdőjelezel meg, ha úgy nősz fel, hogy az otthonodat mindig friss kenyér illata tölti be.

                                                                                                                                                         -Katniss

 

  • Haymitch: a maga részeges modorával, bearanyozta olvasási időmet. Az egyik legjobb mellékszereplő.
    [a képen Woody Harrelson]

 

 

– Az arénában is biztosan segítenek majd. Agyon fogják taposni egymást, hogy téged támogassanak.
– Pont annyira, mint téged – mondom.
Peeta Haymitch felé fordul. – Fogalma sincs. Nem tudja, milyen hatással van az emberekre. – Peeta végigsimítja a fa asztallap erezetét. Nem hajlandó a szemembe nézni.

                                                                                                            -Katniss ,Haymitch, Peeta

Meglepően hamar végeztem vele, és azt kell mondjam, hogy ez egy nagyszerű olvasmány. Ajánlom mindenkinek aki eddig valamilyen nyomós okánál fogva nem tudta MÉG elolvasni. OLVASSÁTOK!  A folytatást is természetesen elolvasom, kíváncsi vagyok a trilógia végére, mert úgy hiszem már most kialakult egyfajta patt helyzet Katniss- Kapitólium között. (De azért még kivárom a végét.)

Nálam 5/5*** kapott(amivel szerintem nem vagyok egyedül.) Nagy gratula az írónőnek! :)

 

 

 

ExtraMindenki pecsegőposzátát akar!

A könyvben szereplő (kitalált) madár a filmben is megjelent, mint Katniss jelképe.

A lelkes rajongók az interneten is megvásárolhatják kitűző és nyaklánc formájában. :D
( én is beszereztem egyet *-*)

És még pár kép: :D

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Sci-fi Disztópia