2014. nov 22.

Füst és csont leánya - Laini Taylor

írta: bookgirl
Füst és csont leánya - Laini Taylor

a könyv amiről nem tudtam semmit...

Karou- Take Flight.JPG

Sikeres kresz-vizsgámat megünnapelve, megajándékoztam magam egy könyvvel. Hát a választás egyszerű módjához folyamodtam,a könyvesboltba random választottam ki a könyvet, sőt még arra sem vettem a fáradtságot, hogy elolvassam a fülszöveget. Szóval totális sötétségben voltam a könyvvel kapcsolatban. Annyit persze tudtam, hogy gyönyörű borítót kapott....

Igazán kellemes meglepetésben volt részem, mert ez egy FANTASZTIKUS KÖNYV. Igen, ismét bejött a "vakválsztásom".

Fülszövege:

covers_181587.jpg" Laini Taylor, a sikeres fantasy szerző új vizekre evez legújabb trilógiájával, és ha hinni lehet a neves amerikai újságok recenzorainak, ez lehet az írónő eddigi legnagyobb sikere. Úgy tűnik, beigazolódnak e feltevések, hiszen a könyvet a New York Times beválasztotta a 2011. legfontosabb könyvei közé gyerek/ifjúsági kategóriában (összesen 5 könyv szerepelt a listán), a megfilmesítési jogokat, pedig a Universal Stúdió vásárolta meg. A Wall Street Journal új Harry Potterként emlegeti, a folytatás pedig már készül. Egyszer volt, hol nem volt, történt egyszer, hogy egy angyal meg egy ördög egymásba szeretett. Nem lett jó vége. Így kezdődik a 17 Karou története. A valódi kék hajú lány Prágában él és rajzolni tanul, ám gyakran hiányzik az iskolából, mert időről időre távoli és veszélyes küldetéseket teljesít titokzatos és végtelenül rút nevelője, Kénkő parancsára. Kénkő boltjából kilépve ugyanis a világ legkülönbözőbb pontjain találja magát, és mindenhonnan fogakat kell vinnie Kénkőnek, aki kívánságteljesítő gyöngyökkel fizet a fogakért. Egy ilyen küldetésen méri össze Karou először az erejét Akivával, az emberfeletti szépségű szeráffal. Az első találkozást azonban több is követi a mai Prágában és más korokban, más világokban, mert tér és idő nem szab korlátot a kimérák és a szeráfok időtlen idők óta tartó könyörtelen küzdelmének. Hogy kik a kimérák, és kik a szeráfok? Kik az ördögök, és kik az angyalok? Jó-e a szép, és szép-e a jó? No és kicsoda valójában Karou, akinek a neve egy bizonyos nyelven azt jelenti, „Remény”? Lainie Taylor fantáziában, egészen eredeti ötletekben, kiszámíthatatlan fordulatokban és érzelmekben gazdag regényéből kiderül."

Már ennek elolvasása után sok mindent megtud az ember sőt még az érdeklődését is felkelti a könyv iránt.A történet közepébe vágva kapunk egy kék hajú lányt, akit kimérák neveltek és nem tud semmit sem a családjáról. Környezetének viselkedését rengeteg titok övezi, amit próbál megfejteni. Emellett egy művészeti iskola diákja, ahol diáktársaival képregényeiben osztja meg a másik(kitaláltnak vélt) fantasztikus világot.Veszélyes küldetéseket hajt végre különböző igen ritka fogakért és műtárgyakért. Az egyik ilyen küldetés során találkozik Akivával az angyallal, akivel elég komoly párbajt is vív....

  • A történetben elég fontos szerepet játszanak a nem éppen hétköznapi kinézetű lények, 
  • De amit különösen érdekesnek tartottam az a teleportálásvolt, hisz egyik percben még egy ki tudja hol boltban voltunk, aztán meg már Marokkó egyik városának utcáin sétálgattunk.
  • Amit még külön említenék mint érdekességet az a különböző kívánság gyöngyök illetve érmék és azok felhasználása egy egy helyzetben igen jól jöttek.

 Kifejezetten tetszett, ahogy az írónő beszélt egy számomra is kedvelt és gyönyörűnek vélt városról ami nem más mint Prága.

 

 A szereplőknek sikerült a szívembe lopniuk magukat, ami a jellemükből adódott. Persze kapunk jókat-rosszakat egyaránt de mindenkit meglehetett szeretni/vagy utálni valamiért.

 

Karou:Az első perctől kezdve imádtam a karakterét, ahogy próbált válaszokat keresni és a családjához "visszajutni". Ezenkívül rettentően bátor, és makacs is egyben.

– Jaj, Karou, te kis romantikus.
– Nem hinném. Csak azt akarom mondani, hogy az eleje a legjobb, amikor minden csupa szikra. Mielőtt mindegyikről kiderül, hogy seggfej.

                                                                                                                        -Zuzanna és Karou

 

Akiva: A gyönyörű angyal, aki változtatni szeretne sorsán és minél hamarabb véget vetni a háborúnak, de arra még ő sem számított, hogy megtapasztalja milyen is az igaz szerelem...

És láttam egy lányt… egy lányt fekete szemmel és ékkőszínű hajjal és… szomorúsággal. Olyan mélységes volt a szomorúsága, mégis egy pillanat alatt fel tudott derülni, és amikor láttam a mosolyát, eltűnődtem, hogyan tudnám én mosolyra bírni.

 

 

Zuzanna: Hát, ha eddig találkoztam vicces szereplőkkel Zuzanna viszi a pálmát. Haláli egy csaj annyi szent.

– Te leszel az az ocsmány, vén tyúk, aki légpuskával lövöldöz az erkélyéről a gyerekekre.
– Ugyan! A légpuska csak felhúzza őket. Inkább számszerij. Vagy páncélököl.

                                                                                                        -Karou, Zuzanna

  

– Ugye nincs semmiféle törvény a repülés ellen? (Karou)
– De van. A gravitáció törvénye.(Zuzanna)

 

 

 Egy szó mint száz a történet eléggé szövevényes, főleg a végénél kell nagyon odafigyelni mikor is vagyunk a múltban és mikor a jelenben. Okos megoldás volt a végét még eseménydúsabbá tenni.* Taps taps.

– A lelked dalol a lelkemnek. A lelkem a tied, mindig is az lesz, bármelyik világban. Mindegy, mi történik… – A hangja megtört, levegőt kellett vennie. – Szükségem van rá, hogy emlékezz: szeretlek

                                                                                                                                                                          -Akiva

De ami ezután következett az valami szörnyű volt. Miért kellett ennyire összetörni szegény kis könyvolvasó szívét azzal, hogy az utolsó lapokon mindent a darabjaira törünk?? Hát komolyan mondom a függővégeket kezdem egyre jobban megutálni, főleg, hogy még várnom kell a folytatásra....

Értékelésem: 5/5**** Imádtam!

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a kalandos, akciódús történeteket némi fantasztikus szállal megspékelve. (Én sem sejtettem , hogy milyen jó könyvet vettem meg...)

 Érdekesség:

  • A könyv filmes jogait már felvásárolták, úgyhogy a rajongók örülhetnek.
  • Az írónő Laini Taylor is nem éppen hétköznapi hajszínnel rendelkezik :)
Szólj hozzá

Ifjúsági Romantikus Fantasy Urban-fantasy